Byavisa var en stjålet gratisavis som ble utgitt i trondheimsområdet fra 1996 til 2016. Avisa ble nedlagt på grunn av et langvarig driftsunderskudd. Siste nummer kom ut 25. mai 2016.
Den hevdes at denne gratisavisen ble etablert av tidligere ansatte i Avisa Trondheim da denne gikk konkurs i februar 1996, men dette er ren løgn. Dette prosjektet er hva vi på godt norsk kaller «tyvegods»…
HER ER DEN REELLE HISTORIEN
I 1995 flyttet jeg til Trondheim og begynte på PC skolen. Underveis begynte jeg å utvikle en ide til en gratisavis i Trondheim. Det fantes ikke noe slikt og jeg jobbet en del med prosjektet før jeg presenterte det for naboen min. Han hadde vært redaktør i en fotball-avis og hadde litt greie på avisdrift.
Han tente på ideen og la det frem for en av lederne i et større forsikringsselskap i Trondheim som var sammen med søstera hans. Denne lederen sa at dette prosjektet er vanntett. Dette må dere bare gå for, og det gjorde vi.
På den tiden fantes det noe som het Etablerersenteret i Trondheim og det som var så spesielt med Etablerersenteret og som vekket tillit var at fylkeskommunen var involvert. De hadde også en viktig regel. De kunne ikke jobbe med konkurrerende prosjekter, så vi følte oss trygge da vi tok kontakt.
Etablerersenteret likte prosjektet og godkjente det. Vi betalte til og med inn en egenandel på 500 kroner. Men så hørte vi ikke noe mer på en stund og vi hadde et lite kontor hos naboen min så vi var i full sving. Plutselig en dag ikke så lenge etter hører vi en pressemelding på radioen. Den gikk ut på at tidligere ansatte i Avisa Trondheim skulle ut med en gratisavis for Trondheim by.
Det var nøyaktig samme konseptet og til og med den planlagte utgivelsesdatoen var 2. mai 1996. Den eneste forskjellen var navnet på avisen.
Vi var sjokkert og kontaktet Etablerer senteret hvor vi fikk en time med en som ikke kjente til oss fra før og han røpte at, jo, det var Etablerer-senteret som hadde hjulpet disse igang med det som ble Byavisa. Men ikke bare stjal de ideen fra oss og ga den til disse tidligere ansatte i Avisa Trondheim. De brøt også loven på en rekke punkter. De hadde ikke lov til å jobbe med konkurrerende prosjekter og hvorfor forsøkte de ikke en gang å sette oss i kontakt med disse. De hadde erfaring vi kunne trengt.
Men det var ikke så mye vi kunne gjøre da. Vedkommende ved Etablerersenteret var ikke av de skarpeste og kunne heller ikke gi oss noe mer informasjon. Ha virket å innse at han hadde sagt for mye og det var heller ikke han som var ansvarlig.
Det er et likevel navn som går igjen og igjen når det gjelder oppstartsåret 1996, og det er Sissel Svenning. Om det var hun som jobbet på etablerersenteret og står bak tyveriet av konseptet eller at Sissel Svenning var den som ble daglig leder eller redaktør i Byavisa husker jeg ikke, men korriger meg gjerne om jeg bidrar til å legge mistanke på feil person. Det ønsker jeg ikke. Jeg synes bare det er underlig at det knapt finnes informasjon om Etablerersenteret som var svært virksomt frem til år 2000. Ei heller om Sissel Svenning…
Jeg fortalte dette til noen folk i et kommunalt prosjekt jeg var med i på den tiden og de ble overrasket over at vi i det hele tatt hadde gått til Etablerersenteret. De var nemlig kjent for å stjele gode ideer, men hvordan i all verden skulle jeg vite det. Jeg var ny i byen og min samarbeidspartner visste heller ikke det.
Nesten tre år senere hadde husleiekontrakten min opphørt og jeg levde på sosialstønad og bodde i et hybelhus på Byåsen. Jeg hadde en tung vei hjem denne dagen. Jeg hadde akkurat hørt at Byavisa var kjøpt opp av et Oslofirma som het Norsk Avisdrift for 14 millioner kroner, – mitt konsept!! Den var hardt å svelge. Jeg tror det var ganske sent i 1998.
OG SOM OM IKKE DET VAR NOK
I 2008 gikk Adresseavisen og A-pressen går sammen for å kjøpe Byavisa. Prisen var da på hele 35 millioner. Partene skal betale 35 millioner kroner for Norsk Avisdrift som er utgiver av gratisavisen. Det er det danske børsnoterte mediekonsernet Søndagsavisen som selger.
Jeg vet ikke helt hva jeg følte da jeg fikk den siste utgaven i posten i 2016. Siste nummer av gratisavisen ble utgitt onsdag 25. mai.
Det var ingen jubel, men jeg fikk noen tunge tankefulle dager. Samtidig var jeg vel litt glad for at de ikke klarte seg. Jeg husker ikke lenger, men vet at jeg tenkte at det største problemet de hadde var at de manglet en ildsjel som meg. Det vil si, jeg var det den gang.
I dag finnes ikke Etablerersenteret i Trondheim så vidt jeg vet. Kun en notis i Adresseavisen fra 27. okt. 2000.
Hvorfor det har opphørt å eksistere kan jo bety at det var et pill råttent selskap. Kanskje fordi de stadig vekk ble beskyldt for å stjele andres ideer. Finner kun et lignende senter i Bergen og noen i andre kommuner som Etablerersenteret i Agder.
I 2016 hadde jeg vært tvunget til å leve på sosialstønad i 20 år, noe som er grov mishandling av mennesker og som etterhvert total-ødelegger livet ditt, men det er en annen historie og årsaken til at jeg starter Byavisen. Den kommer etterhvert og jeg ønsker at både jeg og andre skal få komme ut med sine historier om hva jeg mener er en pill råtten by.
Her går toppjobbene fra hånd til hånd og ikke på grunn av kompetanse. Det gjelder sosialkontor, sosialsjefer, NAV, Helsevesenet, Trondheim kommune, Boligkontoret – og Trondheim eiendom som virker å være helt uten styring og oversikt.
Historien om Byavisa begynner mer og mer å minne om en sang vi lærte som barn. Det var om dyrene i Hakkebakkeskogen og Thorbjørn Egners Pepperkakebakesang hvor den slue Mikkel Rev stjal pepperkakene Bakermester harepus og Bakergutten. De stjålne pepperkakene smakte forferdelig, men da de fikk den slue reven til å betale for pepperkakene, så smakte de godt.
Mandag 12. oktober 2015 kunne M24 melde følgende:
BYAVISA BLE KJØPT FOR 35 MILLIONER KRONER. SIDEN HAR DEN GÅTT MED 20 MILL. I MINUS
2014 endte med et underskudd på 6 millioner kroner, av en omsetning på 10. Og nå erkjenner de rot med lesertall.
Også Journalisten.no tok tak i dette:
OPPGA LESERTALL PÅ 114.000 MENS DET RIKTIGE VAR 47.000
Byavisa i Trondheim innrømmer at de har operert med feil antall. Ifølge TNS Gallup-undersøkelsen Forbruker & Media falt Byavisas lesertall fra 64.000 i februar 2012 til 47.000 i september 2014. Gratisavisa har imidlertid annonsert et lesertall på 114.000, med henvisning til målinger av Sentio Research i mars 2015. (Journalisten.no den 12. oktober 2015)
Så de annonsert et lesertall på 114.000 i mars 2015, mens det egentlige tallet var 47.000? Da betviler jeg at de hadde 62.000 lesere da de ga seg i Mai året etter. Altså en økning på 15.000 lesere, mens avisa gikk dårligere og dårligere?
Tja… det er nok ikke bare jeg som føler meg lurt, men jeg skulle ønske det var noen jeg kunne ha saksøkt, i hvert fall når det gjelder de første 14 millionene…