Det finnes mye forskning som viser hvor farlig det er å sove for lite. Søvn er viktig for kroppen. For lite eller dårlig søvn, går utover livskvaliteten og er en reell helserisiko som utgjør fare for både fysisk sykdom og psykiske plager – og du kan faktisk dø av for lite søvn!
Søvn er avgjørende for at kroppen skal fungere optimalt og vi har alle kjent på hvordan lite søvn påvirker humør, konsentrasjonen og energinivå. Én og annen søvnløs natt gjør ingen skade. Det er når søvnmangelen vedvarer at det kan få alvorlige konsekvenser og gå på helsa løs.
– Forskning har vist at søvnmangel gjør oss mindre empatiske, bidrar til at vi får dårligere konsentrasjon, får tregere reaksjonstid og tar dårligere beslutninger.
Søvnmangel skaper en negativ kjedereaksjon og som vi skal se viser studier at søvnmangel kan gjøre deg mindre likt av andre. Ingen liker slitne folk i dårlig humør og også her kan de negative konsekvensene bli store.
SØVN – ET GRUNNLEGGENDE BEHOV
Det finnes utallige studier som viser hvor dårlig det er for helsa på kort og lang sikt om du sover for lite. Studier peker på helseproblemer som diabetes, hjertesykdom, depresjon og angst, for å nevne noen.
Søvnen helbreder, forebygger og gjenoppbygger. Når vi er våkne, er organene i kroppen i stor aktivitet og det sliter på dem. Når vi sover, produserer kroppen ulike hormoner som er med på å bygge opp igjen hjernen og kroppen. Søvnen gjør godt for immunforsvaret, den holder blodkarene våre i form og blodtrykket stabilt.
En ting er at det er farlig å gå flere dager helt uten søvn, men hva med litt søvn innimellom?
Vi blir i dårlig humør av å sove for lite, og kan få konsentrasjonsvansker. Søvnen er rett og slett en nødvendig pause. Det er tett sammenheng mellom søvn og psykisk helse. Lange perioder med dårlig/lite søvn, kan føre til alvorlige humørproblemer, inkludert depresjon og angst.
Søvnbehovet er individuelt og kan variere fra person til person, men generelt er syv til åtte timers god søvn hver natt anbefalt «dose».
Ifølge en norsk-finsk undersøkelse omtalt av VG har man ved søvnløshet økt sjanse for depresjon. Dette i tillegg til angst, astma, fibromyalgi, slitasjegikt, benskjørhet og leddgikt.
INGEN LIKER FOLK I DÅRLIG HUMØR.
For lite søvn fører også til humørsvingninger og ustabilitet og forskning viser at folk som får for lite søvn over tid blir mindre likt av andre. Du kan faktisk bli venneløs og ensom av søvnmangel.
Ingen liker folk i dårlig humør. En studie gjort ved Stockholms Universitet viser at vi oppfatter trøtte mennesker som mindre friske og mindre attraktive. Overraskende nok er vi i tillegg mindre interessert i å omgås personer som ser trøtte ut, samt mindre interessert i å gi dem en jobb.
Resultatene viste at trøtte mennesker blir vurdert mer negativt og som mindre attraktive, mindre sunne, mindre pålitelige, dårligere medarbeidere, ledere og tristere enn de som sov tilstrekkelig.
NEGATIVE KONSEKVENSER AV FOR LITE/DÅRLIG SØVN
Søvn er strømmen til hjernen. Mens vi sover får hjernen tid til å synkronisere seg og bygge opp igjen forbindelser, slik at alt virker som det skal. Hjernen vi mennesker er utstyrt med er derfor helt avhengig av søvn.
Selv om vi er i en slags bevisstløs tilstand når vi sover, er hjernen fortsatt aktiv. Det foregår mange viktige prosesser mens vi sover. Blant annet renses hjernen for avfallsstoffer, såkalt lymfatisk drenasje. Når vi da sover for lite kan en rekke problemer og symptomer oppstå.
ØKT SJANSE FOR HJERTE-KARSYKDOMMER
Forskning viser jevnlig mangel på søvn kan gi hjertebank og høyt blodtrykk, og er tett forbundet med hjerte, karsykdommer og hjerteinfarkt.
Riktig mengde søvn er derfor viktig for hjertet. De som sover mindre enn fire timer om natten har økt risiko for å dø av hjertesykdommer. Det viser en studie ledet av norske og taiwanske forskere.
– Lite søvn forbindes for eksempel med stressresponser som øker pulsen, blodtrykket og utskillelsen av adrenalin, som alt er velkjente risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, sier forsker Linn Beate Strand ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU i samme artikkel.
Ifølge en norsk-finsk studie fra 2013 kan søvnløshet øke risikoen for hjerteinfarkt. Dette kan komme av en stressreaksjon i kroppen, forklarer førsteforfatter Børge Sivertsen.
Forsøkspersoner som brukte mer en 14 minutter på å sovne i en standardisert test hadde tre ganger så stor risiko for høyt blodtrykk som personer med god nattesøvn. Hvis innsovningen derimot tok 17 minutter, ble risikoen hele firedoblet, skriver VG
SVEKKET IMMUNFORSVAR
Forskning viser at man blir mindre syk med god søvn. Søvnmangel påvirker immunforsvaret. For lite søvn over tid kan gjøre det vanskelig for immunforsvaret å gjøre jobben sin med å bekjempe bakterier, virus og infeksjoner.
Analyser viste at deltakerne som sov mindre enn seks timer per natt uka før, hadde over fire ganger høyere risiko for å bli forkjølet, sammenlignet med de som sov over sju timer, skriver Forskning.no.
De viser også til en forskning gjort på 56 tenåringer i alderen 14 til 19 år hvor de konkluderte med at mer søvn gir lavere risiko for å ende opp med akutte sykdommer som forkjølelse, influensa og omgangssyke. Resultatene viste at elevene som tilbrakte flest timer i drømmeland hadde lavere risiko for sykdom og mindre fravær på skolen.
Mindre enn fem timers søvn per natt kan øke risikoen for å utvikle diabetes, type 2. Lite søvn kan påvirke glukosetoleransen, produksjonen og bruken av insulin i kroppen
UTSEENDET PÅVIRKES – HUDEN BLIR FORTERE GAMMEL
Det som skjer ved for lite søvn kan sammenlignes med det som skjer med cellene våre når vi eldes. Forskning viser at huden blir fortere gammel. De som sov for lite i snitt opplevde dobbelt så mye indre aldring som de som fikk sove nok.
I en studie gjennomført av University Hospitals Case Medical Center kom det frem at mangel på søvn går ut over utseendet ditt. Her ble 60 kvinner i alderen 30-49 år studert hvor halvparten slet med mangel på søvn.
– Danske forskere har undersøkt 30 tvillingpar og funnet ut at kroppens celler eldes altfor raskt hos folk som sover for lite, skrev Forskning.no i 2015.
HVORDAN DU OPPLEVES AV ANDRE VURDERES NEGATIVT
Nettavisen skrev om en studie fra NTNU publisert i tidsskriftet Sleep. Her deltok 59 testpersoner ii samme artikkel alderen 18 til 59. Resultatet viste at når deltakerne sov mindre opplevde de at følelsene flatet ut. De følte seg mindre glade, aktive, besluttsomme og oppmerksomme.
– Den emosjonelle utflatingen ble forsterket for hver natt med redusert søvn. Reaksjonstiden til deltakerne gikk også ned.
– Vi er litt overrasket over at kun én og en halv time mindre søvn påvirker deg såpass mye, sier førsteamanuensis Ingvild Saksvik-Lehouillier ved Institutt for psykologi på NTNU.
HUKOMMELSEN SVEKKES
Et søvneksperiment gjort på studenter ved Harvard University i USA, viste at studentene som hadde hoppet over en hel natts søvn husket 40 prosent mindre enn de som hadde sovet, skriver Forskning.no
HORMONBALANSE
I en artikkel skrevet av Dagbladet forteller kilden deres, som også er spesialist i øre-nese-halssykdommer, at det er et kjent faktum at nok søvn av god kvalitet (uavbrutt søvn i 6-8 timer) er viktig for at den hormonelle balansen i kroppen skal fungere som normalt.
DU KAN FAKTISK DØ HVIS DU IKKE SOVER NOK!
Du kan faktisk dø hvis du ikke sover nok! Det sa professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, Anders Martin Fjell til Aftenbladet. 36 timer klarer du nok fint å være oppe, men fire dager uten søvn er kjempefarlig. Hjernen vil til slutt ikke fungere ordentlig, den kan kortslutte.
Akkurat hvor lenge et menneske kan gå uten noe som helst søvn er vanskelig å svare på vitenskapelig, for det er ikke etisk forsvarlig å gjøre helseskadelige eksperimenter med folk. Det er også veldig individuelt hva vi tåler.
HVOR LENGE KAN MAN GÅ UTEN SØVN FØR DET BLIR FARLIG
En studie ved University of California, Berkeley, slo fast at 35 timer uten søvn kan gjøre folk psykisk ustabile. Et annet søvneksperiment ble gjort på studenter ved Harvard University i USA. Studentene som ikke hadde sovet gjennom en hel natt, husket 40 prosent mindre enn studenter som hadde sovet.
VG hadde nylig en artikkel som viser hva som skjer når man går uten søvn. I VG artikkelen finnes det et barometer du kan dra i for å se hva som skjer etter tid, og som man ser i barometeret, er symptomene mange hvis kroppen er våken for lenge.
SLIK PÅVIRKER SØVNMANGEL KROPPEN
Hva skjer egentlig hvis du går et døgn uten søvn? To døgn? Tre døgn, eller enda mer? Herfra og ut finnes det lite forskning! Fordi det er skikkelig farlig og ikke etisk forsvarlig å forske på.
34-40 timer
- Hjernen – Signifikant nedsatt evne til å tenke smart og løse problemer. Hukommelsessvikt. Økt risiko for å plutselig sovne. Korte episoder med bevisstløshet.
- Kroppen – Hormonell ubulanse og metabolske effekter. På sikt risiko for høyt blodtrykk og høyt blodsukker.
- Psyken. Emosjonell ustabil, dårligere til å regulere følelser, økt tendens til å ta risiko.
48-62 timer (to døgn)
- Hjernen – Alvorlig svikt i oppmerksomhet og hukommelse, det går betydelig saktere å prosessere informasjon. Utmattelse og farlig treg reaksjonstid.
- Kroppen – Immunforsvaret svekket, økt mottakelighet for sykdommer. Kvalme, svimmelhet og skjelving.
- Psyken – Manglende emosjonell regulering, humørsvinginger og sinneutbrudd. Økt risiko for hallusinasjoner og paranoide tanker.
72 TIMER (TRE DØGN) ELLER MER
Hjernen – Betydelig kognitiv svikt. Kan potensielt ha langtids-effekter på hjernen og hukommelse.
Fra før vet man at det fjerde døgnet er kritisk og kan være livsfarlig.
FEM DØGN
Herfra og ut finnes det lite forskning! Fordi det er skikkelig farlig og ikke etisk forsvarlig å forske på. Uansett viser forskning at langvarig søvnmangel er livsfarlig, men hva det er mindre forskning på er hvor viktig drøm er.
UROLIG DRØMME-SØVN KAN GJØRE DEG SYK
REM-perioden er den delen av søvnen hvor øynene beveger seg under øyelokkene. REM står for Rapid Eye Movement, og det er under denne søvnen at du drømmer mest.
Denne søvnen skal være svært viktig for helsa vår, og god REM-søvn gjør oss blant annet mer kreative og bedre til å konsentrere oss. Hvis folk ikke får slik drømme-søvn, blir de mer irritable og uopplagte enn hvis andre søvnfaser blir forstyrret, ifølge Store medisinske leksikon.
Men en viss type REM-søvn kan kanskje gjøre oss sykere, ifølge en ny artikkel publisert i tidsskriftet PNAS.
Les også:
LITE SØVN GÅR UT OVER LIVSKVALITETEN: – MANGE SOVER I TIMENE
(NRK 02.09.24)Tre av fire ungdommer sover for lite. Det går ut over hverdagen, viser fersk forskning.
Det gjelder selv når man tar hensyn til en rekke forhold som stress, alder, skjermtid og sosioøkonomisk status.
– Søvn påvirker alle prosessene i kroppen, fra hukommelse og læring til utvikling av nervesystemet og fysisk form. Ikke minst påvirker søvnen energinivået ditt i hverdagen, sier Søvnforsker Erik Grasaas.
KAN MAN TA IGJEN SØVNMANGEL?
(NRK 13.09.2024) Ny forskning viser at folk med søvnunderskudd i ukedagene, men som sover ut i helgene, har 20 prosent lavere risiko for å få hjertetrøbbel enn de som ikke tar igjen søvn.